Copyright © 2024 Menarini Asia-Pacific
(Co. Reg. No. 200503853W)

DERMATIX® WOUND CARE
Untuk Pemulihan luka sepenuhnya
DERMATIX WOUND CARE
 • Hidrogel pintar membentuk lapisan penghalang pada luka. Ianya mewujudkan persekitaran ideal untuk penyembuhan
 • Mempercepatkan penyembuhan luka dan membantu mencegah jangkitan
 • Memberi kelegaan penyejukan segera pada luka

RAHSIA PENYEMBUHAN LUKA SECARA MENYELURUH

Luka adalah sebahagian daripada kehidupan, dan boleh berlaku dari luka calar, lecuran atau gigitan. Untuk mengurangkan risiko jangkitan, penjagaan luka yang betul adalah penting - tetapi adakah anda tahu bagaimana untuk menjaga luka dengan betul untuk memastikan penyembuhan yang selamat dan menyeluruh?

Berikut adalah beberapa fakta benar dan mitos berkenaan
penjagaan luka. Ketahui perbezaannya!

Mitos Fakta
Kit pertolongan cemas saya mempunyai antiseptic dan plaster, ia sudah memadai untuk penjagaan luka Luka sembuh paling baik dalam persekitaran lembap, kerana penghidratan meningkatkan sintesis angiogenesis dan kolagen, yang membantu penyembuhan. Apabila merawat mengunakan hidrogel penjagaan luka (seperti Dermatix® Wound Care) di rumah, anda boleh merawat luka dengan betul apabila ia berlaku bagi mempercepatkan proses penyembuhan luka dan mencegah jangkitan
Luka mesti sentiasa dalam keadaan kering Luka sembuh paling baik dalam persekitaran lembap yang optimum kerana penghidratan meningkatkan sintesis angiogenesis dan kolagen, yang membantu dalam penyembuhan.
Cuma perlu bersihkan luka dan menutupinya bagi mengelak jangkitan Membersihkan luka tidak mencukupi, anda juga memerlukan rawatan penjagaan luka (seperti Dermatix® Wound Care) untuk membentuk penghalang dinamik pada luka untuk mencegah jangkitan selanjutnya.
Dengan penjagaan yang betul, luka tidak akan meniggallkan parut Penjagaan luka yang betul boleh mengurangkan risiko jangkitan, tetapi bergantung kepada luka, parut masih boleh terjadi
Jika parut terjadi apabila luka sudah sembuh, tiada apa yang boleh dilakukan bagi merawatnya Anda boleh menggunakan rawatan parut silikon hidrogel yang terbukti secara klinikal (seperti Dermatix Ultra atau Dermatix Ultra Kids) untuk mengurangkan, meratakan dan melembutkan parut selepas luka telah sembuh sepenuhnya dan kuping telah jatuh.

Mengapa pilih DERMATIX WOUND CARE?

MEMBANTU MENGHALANG JANGKITAN

Dengan membentuk lapisan pelindung di atas luka, Dermatix® Wound Care membantu mencegah pencemaran - supaya anda dapat mengelakkan jangkitan.1

MEMPERCEPATKAN PENYEMBUHAN

Dermatix® Wound Care mengandungi hidrogel pintar yang mengimbangi tahap kelembapan, mewujudkan persekitaran yang optimum untuk pemulihan luka yang cepat dan sepenuhnya

SEGERA MELEGAKAN SAKIT

Rasai kelegaan kesakitan segera selepas menggunakan Dermatix® Wound Care pada luka - terutamanya bdalam menenangkan kanak-kanak selepas kemalangan, dan menghalang mereka daripada menggosok atau menggaru luka.

PENYEJUKAN SEGERA

Alihkan minda anda dari luka yang menyakitkan (seperti luka bakar darjah pertama), kerana hidrogel pintar memberikan sensasi penyejukan dan menenangkan apabila digunakan.

SAINS PENYEMBUHAN LUKA

PANDUAN 3 LANGKAH UNTUK PENYEMBUHAN LUKA

LANGKAH PERTAMA

MEMBASMI

Cuci luka dengan air dan basmi kuman mengunakan sabun atau cecair antiseptik
LANGKAH KEDUA

MENYEMBUHKAN

Sapukan DERMATIX WOUND CARE yang mewujudkan persekitaran lembap optimium yang mempercepatkan penyembuhan
LANGKAH PERTAMA

MELINDUNGI

Tampal plaster atau pembalut diatas luka untuk memastikan ia bersih semasa proses penyembuhan
Selepas luka pulih sempenuhnya dan kuping telah jatuh
BERALIH KEPADA
DERMATIX ULTRA/ULTRA KIDS UNTUK MENGURUSKAN PARUT
Untuk mengurangkan, menipiskan dan melembukan parut yang terbentuk

SOALAN LAZIM

Apakah Langkah berjaga-jaga keatas pengunaan DERMATIX WOUND CARE?

 • Jangan gunakan jika anda hipersensitif atau alah kepada mana-mana bahan. Dalam sesetengah kes, kerengsaan telah dilaporkan. Jika kerengsaan atau tindak balas alahan berlaku, berhenti menggunakan produk dengan segera dan berunding dengan profesional penjagaan kesihatan anda.
 • Jangan gunakan Penjagaan Luka Dermatix® pada muka, bibir, mata, kelopak mata atau mukosa. Sekiranya produk itu bersentuhan dengan mata, segera bilas dengan teliti dengan air.
 • Untuk kegunaan luaran sahaja. 
 • Jauhkan diri daripada jangkauan kanak-kanak. 
 • Penjagaan Luka Dermatix® tidak sesuai untuk luka besar (lebih besar daripada 20 cm2). 
 • Sentiasa berunding dengan doktor: - 
  • - Untuk luka yang lebih besar, luas atau sangat dalam
  • - Luka yang dijangkiti
  • - Sekiranya luka penyembuhan perlahan atau luka dengan risiko komplikasi
 • Jangan gunakan produk selepas tarikh luput.
 • Tiada data penggunaan oleh wanita hamil atau menyusukan anak. Rujuk doktor anda, jika anda ingin menggunakan Dermatix® Wound Care semasa mengandung atau menyusukan bayi. 
 • Jangan gunakan pada luka kronik yang mana persekitaran lembap tidak disyorkan. Rujuk doktor anda untuk penjagaan yang sesuai bagi luka kronik. 
 • Jangan gunakan pada luka yang sangat menggembirakan.
 • Jangan gunakan pada luka yang dijangkiti.
Sumber
 1. Data on File. Oystershell Laboratories. Appendix 39.
 2. Tan ST and Dosan R. Open Dermatol J 2019;13:34-40.
 3. Korting HC, et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2011;25(2):130-7
 4. Data on File. Oystershell Laboratories. Appendix 42 - (Frans Meuleneire 2009)
 5. Yun IS, et al. Aesth Plast Surg (2013) 37:1176-1181
 6. Chernoff WG, et al. Aesth Plast Surg 2007;31:495-500
 7. Fulton JE. Silicone gel sheeting for the prevention and management of evolving hypertrophic and keloid scars. Dermatol Surg 1995;21:947-951

 

Didaftarkan di bawah Akta 737 GC8334522-90926, MDAMD 2071/2023. Kanak-kanak tidak boleh menggunakan peranti ini tanpa pengawasan.